Megjelenés

Gépek sok szeretettel – robotizált raktárt nyitott az Euronics

Ma adták át rendeltetésének a magyar tulajdonú műszaki áruházlánc új, ultramodern, 28 ezer négyzetméteres raktárbázisát Üllőn. A beruházás 1600 millió forintba került, ám a piacon elsőként alkalmazott megoldások a vállalat reményei szerint megtérülnek, hiszen a versenyelőnynek köszönhetően tovább növelhető az árbevétel.

A veszprémi székhelyű cég a rendszerváltozás óta szereplője a műszaki cikkek forgalmazásának, és okos üzletpolitikája okán egyre följebb lép a ranglétrán. Hatvannégy üzletével országos bolthálózatot üzemeltet, több mint ezer munkavállalót foglalkoztat. A pandémia alatt a hagyományos forgalom némileg megcsappant, illetve stagnált, ám az online, azaz a webáruházas értékesítés iránti igények minden várakozást felülmúltak. A webshop látogatóinak száma egy év alatt elérte a 37 millió főt, így az Euronics a legnagyobb magyar tulajdonú webáruházzá lépett elő.

A sikerben nem kis szerepet játszik az a körülmény, hogy a cég új kategóriákkal bővítette kínálatát: ma már egyebek mellett barkácsgépeket, játékokat, kerti szerszámokat, játékokat, drogériai cikkeket is forgalmaz.

A ma felavatott raktár hatékonyabb és gyorsabb üzemeltetést tesz lehetővé, tekintve, hogy az eddigi több telephely helyett mostantól egy helyen, megkétszerezett alapterületen (28 ezer négyzetméteren!) végzik el a szükséges logisztikai műveleteket.

Fazekas Bálint kereskedelmi ügyvezető igazgató újságírók előtt elmondta: az új raktárbázis létesítésénél számoltak a kapacitás majdani bővítésével és a cég valószínű növekedésével is. Így a létesítmény hosszú időre garantálja a keresett cikkek állandó készletezését. Egyszerre mintegy harmincezerféle és összesen 300-400 ezer darab termék tárolható, ami segíti a felkészülést a váratlan keresletnövekedésre.

Az új raktár – a műszaki piacon elsőként – robotizált megoldásokat is alkalmaz. A kisebb termékek mozgatása, kiadása emberi erő helyett mesterséges intelligencia által vezérelt, kínai gyártmányú robotok segítségével zajlik. Ezzel a cég időt és emberi munkát takarít meg, illetve megkíméli dolgozóit nehéz, fizikai munkától.

A logisztikai költségek csökkentését pedig az fogja eredményezni az új raktárbázison, hogy az összes áruforgalom egyetlen helyen lebonyolítható. Rövidül a rakodási idő, csökken a fajlagos fuvarköltség, és jobban kihasználhatók a szállítójárművek, mert az eddiginél kétszer több kamiont tudnak fogadni a rámpáknál.

A veszprémi székhelyű Vöröskő Kft.-t 1989-ben alapították. A cég 2001 áprilisában csatlakozott az Euronics International Ltd. nemzetközi beszerzési társuláshoz, amelyhez 36 országban csaknem kilencezer üzlet tartozik. A Vöröskő Kft. árbevétele 2020-ban meghaladta a 81 milliárd forintot.

DÁTUM:  SZERZŐ: TORONYI ATTILA

Gépek sok szeretettel – robotizált raktárt nyitott az Euronics – Infovilág (infovilag.hu)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.